מה זה מחשוב ענן?

אם אתם בקיאים בתחום המחשבים ולו במעט, סביר להניח שנתקלתם כבר במונח "מחשוב ענן" (Cloud Computing). ברמת ההגדרה הכללית מאד, מדובר כאן על שירותי מחשוב שמקבל המשתמש באמצעות מחשב מרוחק שהוא מתחבר אליו, חיבור הנעשה לרוב באמצעות רשת האינטרנט או דרך קווים ייעודיים אחרים של תקשורת. המקור למונח הוא הדימוי השגור של רשת האינטרנט, ותרשימי הזרימה המבטאים העברת מידע, התקנת תוכנות, אחסון ופעולות אחרות הנוגעות לרשת.

כאשר נכנסים לעובי הקורה (או הענן), אפשר להבין שמדובר בעולם ומלואו, עם המון תשתיות ושירותים המבוססים באופן כמעט בלעדי על הענן.

אז למה לעבור למחשוב ענן?

בשנים האחרונות אנחנו עדים למגמה משמעותית מאד בתחום המחשבים, לפיה שירותי מחשוב ענן הופכים לנדרשים הרבה יותר. מנקודת המבט של אלה שמתבססים עליהם, לא קשה להבין מדוע. שירותי מחשוב ענן מונעים את התלות שלנו בהתקנה פיזית של תוכנות ויישומים על גבי המחשב, מה שמקל עלינו וגם מצמצם את העלויות בצורה ניכרת: כי להתחבר לתוכנה חיצונית יהיה לרוב זול בצורה משמעותית ופשוט פי כמה מאשר להתקין אותה במחשבים. באמצעות מחשוב ענן ניתן אם כן לצמצם את העלויות של רכישת ותחזוקת החומרה, עלויות התוכנה או אפילו עלויות כוח האדם שיתחזק ויתפעל את המערכות. האחריות עוברת במידה רבה לאנשי מערכת המחשוב שמתחברים עליה, מה שחוסך זמן ומאמצים פי כמה מאנשים פרטיים, עסקים וארגונים בסדרי גודל שונים המשתמשים בשירותי הענן.

ביטול התלות הפיזית שלנו בתוכנה, חומרה או מחשב ספציפיים מעניקים לנו גמישות ופשטות תפעולית. מכיוון שניתן להתחבר למערכות, תוכנות או תשתיות גם מרחוק, משתדרגים גם אופני השימוש עבורנו: כך לדוגמא ניתן להתחבר לתוכנות מכל מקום, ובחלק מהמקרים גם באמצעות טלפונים ניידים, טאבלטים ועוד. תשכחו מהימים בהם היה צורך להגיע למשרד כדי לבצע דבר מה – כיום שירותי מחשוב ענן מאפשרים לבצע כמעט כל דבר, בכל זמן ובכל מקום. אין הרבה דברים יעילים יותר בהתנהלות הארגונית שלנו.

עוד מאפיין עיקרי של מחשוב ענן נוגע לכך שהוא מאפשר אבטחה מלאה של המידע, ושמירה על כל מה שמאוחסן דרך הענן. אפשר לקחת בתור דוגמא מייצגת את מאגרי המידע. אסונות טבע בארצות הברית הביאו להרס מוחלט של בתי חולים, על מערכות המידע, המחשוב והמסמכים הרגישים שבהם. בעקבות האסונות הוחלט לעבור בהדרגה למאגרי מידע ממוחשבים, על בסיס ענן, כך שהפגיעה הפיזית בהם לא תהיה אפשרית גם במקרה של אסון הטבע החמור ביותר. מה גם שמאגרים אלה, בדומה תשתיות ענן כמכלול, יהיו מאובטחים בצורה הרמטית לנסיונות פריצה או גניבת מידע.

אז איך מתחילים?

עם כל הכבוד ליתרונות המובנים והדי מובהקים של מחשוב הענן, צריך לזכור שהם יוכלו להתגשם רק כאשר בוחרים בחברה מקצועית המספקת שירותי מחשוב בענן המותאים ללקוח. חברות אלה צריכות להציע את התשתית הנדרשת, שצריכה לעמוד בדרישות תפעול ואבטחה גבוהות, ורצוי שגם לספק ללקוחות ליווי והדרכה לאורך הדרך, טיפול בתקלות שעלולות להתרחש וכן הלאה. כמובן שצריך לבדוק מהו בדיוק סוג השירותים הניתנים בענן, שיכולים להיות אחסון וגיבוי מידע, תוכנה, פתרונות תקשורת וטלפוניה וכן הלאה.

חשוב לעבור הדרכה מקיפה על השימוש במערכת מוקדם ככל האפשר, ולראות מהן אפשרויות ההתאמה שלה לצרכי העסק. החדשות הטובות מהבחינה הזו הן שממשקים רבים של מחשוב ענן מציעים שילוב אופטימלי בין גמישות והתאמה למשתמשים מחד, לבין תפעול פשוט ומהיר. רוב המערכות יהיו זמינות בכל רגע נתון, אבל מומלץ כמובן לוודא את הסוגיה הזו לפני שמחליטים לכאן או לכאן.